SOS zomerse hitte: 5 tips voor langer ballonplezier bij een buitenfeest
Niets zo gezellig als een buitenfeest; heerlijk in de zon terwijl de kinderen fijn kunnen spelen in de tuin (en dus binnen niet alles afbreken ;)). De zon die dat buitenfeest zo fantastisch maakt is echter een koele minnaar van de meeste feestaankleding; bloemen, taarten en ... ballonnen. Bloemen verwelken makkelijker, taarten smelten aan een rap tempo en ballonnen? Die ploffen makkelijker. Alleen hoeft dat laatste gelukkig niet altijd zo te zijn.
Lees hieronder onze 5 tips om ballonnen zo lang én mooi mogelijk te laten meegaan in de zomerse hitte.
1. Ga voor de beste kwaliteit van de ballonnen
Ballonkwaliteit is alles bepalend. Voor veel mensen is een ballon een ballon, zolang hij maar mooi is en de juiste kleur heeft. Begrijpelijk, maar wat de kwaliteit aangaat niet helemaal correct. Je hebt namelijk 2 types gekleurde ballonnen qua kwaliteit en een heel spectrum daartussen.
Aan de ene, minst kwalitatieve kant van dit spectrum vind je ballonnen gemaakt met een minimale hoeveelheid latex en veel plastic en ander synthetisch materiaal. Deze ploffen veel sneller (soms zelfs al bij het opblazen), ze zijn veel dunner dan de kwalitatieve rubberlatex ballonnen en missen flexibiliteit (veren minder mee). Vaak bevatten deze ballonnen ook stoffen die je beter niet inademt. Deze ballonnen vind je in grote getalen in de gemiddelde grote Chinese webshop en de grootste Amerikaanse webshop die deze herverkoopt voor hogere prijzen. Een iets betere -maar nog steeds lagere - kwaliteit vind je in de bij ons bekende discounters en ketens.
Aan de andere kant van het spectrum vind je de gekleurde ballonnen gemaakt van natuurlijke rubberlatex. Deze hebben de beste kwaliteit op de markt, hebben de mooiste en volste kleuren en vergaan zo snel als een blad van een boom waardoor ze 100% duurzaam zijn. Dit zijn de ballonnen die ballonartiesten gebruiken. Doordat rubber de capaciteit heeft zeer flexibel te zijn kunnen ballonnen gemaakt uit natuurlijke rubberlatex veel beter temperatuurschommelingen aan en zijn ze veel steviger dan andere ballonnen. Deze ballonnen kopen ballonartiesten in grote zakken bij de fabrikant, vind je in speciaalzaken en bij ons kan je deze per 6 stuks en in alle ballonslingers terugvinden in de webshop.
Waarom is het zo belangrijk dat een ballon dikker en flexibel is?
De dikte van de ballon spreekt voor zichzelf; hoe dikker, hoe meer 'body' de ballon heeft en hoe minder rap hij knapt. Ook is de kleur voller en intenser.
Flexibiliteit is het toverwoord wat kwaliteit betreft; een ballon moet kunnen meeveren. En neem dat maar letterlijk; voor ballonconstructies maar ook om weersomstandigheden te kunnen doorstaan. En dat brengt ons bij tip 2.
2. Blaas je ballonnen maximaal voor 90% op
Om lang goed te blijven moet een ballon kunnen meeveren en flexibel zijn. Daarom is het belangrijk om deze als volgt op te blazen: blaas de ballon op tot ongeveer 100% van zijn capaciteit maar knoop hem nog niet dicht. De ballon zal peervormig worden en je voelt dat je aan het maximum zit doordat je je aanvoelt dat hij gaat knappen als je doorblaast of pompt. Probeer dat punt niet te bereiken. Laat vervolgens ongeveer 10% of iets meer van de lucht uit de ballon lopen. Je ziet dat de ballon dan een ovalere vorm aanneemt vs een peervorm, wat niet alleen mooier is maar waardoor je nu ook de flexibiliteit van de ballon hebt gemaximaliseerd. De ballon zal zachter aanvoelen dan wanneer je hem opblaast en er geen lucht uit laat lopen, en het is die flexibiliteit die ervoor gaat zorgen dat de ballon minder snel ploft in de hitte.
Ballonartiesten gebruiken deze truc voor buiteninstallaties in alle weersomstandigheden, ook in heel koud weer.
3. Hang waar mogelijk je ballonnen in de schaduw.
Directe zon is schadelijker voor ballonnen dan schaduw. Het is namelijk niet de hitte alleen die zorgt dat de levensduur van ballonnen beperkt wordt maar ook en vooral het directe zonlicht; net zoals je zelf de zon voelt branden in je gezicht als je het naar de zon richt wordt een ballon ook veel heter onder de directe stralen. En directe hitte = plofgevaar. Als je de keuze hebt, hang de ballonnen dan op een schaduwrijke plek tussen de bomen of struiken, aan de parasol of tegen een muur of hek in de schaduw.
4. Hang de ballonnen zo laat mogelijk buiten
Als het heel warm of heet is is het belangrijk dat je de ballonnen niet al uren voor je feest buiten hangt. Alle tijd die ze niet in de hitte hangen is gewonnen tijd.
5. Accepteer dat een ballon een natuurproduct is en reageert op de weersomstandigheden
De goede kwaliteit ballonnen uit 100% natuurlijke latex oxideren in de zon. Door de warmte gaat de kleur na een tijdje van glanzend naar mat en hieraan kan je niets doen. Echter prefereren veel mensen mat boven glanzend. De kleur blijft hetzelfde. Hier kan je een voorbeeld filmpje vinden van het oxidatie proces van een ballon en hoe de kleur mat wordt.
Deze ballonslinger heeft 2 dagen in de tuin gehangen bij 38 graden
Extra tip: gebruik geen helium in latex ballonnen als het heet is
Helium, hitte en latex ballonnen gaan heel slecht samen. De ballonnen zullen na enkele uren en als je pech hebt zelfs in minder dan een uur op de grond liggen. In deze blogpost ontdek je alles over wanneer en hoe helium wel of niet te gebruiken.
Kies je toch voor helium? Gebruik dan high float.
Ondanks alle voorzorgsmaatregelen kunnen ballonnen toch nog ploffen: bij heel extreme hitte, afhankelijk van hoe hard je deze hebt opgeblazen en door andere omstandigheden maar met deze tips beperk je dit tot een absoluut minimum.
En onthoud altijd dat het belangrijkste op een feest het gezelschap en de lachende gezichten zijn!
Maak er een fantastisch buitenfeest van!
Laat een reactie achter
Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.