Artikel: Helium of geen helium; zo haal jij langer plezier uit jouw zwevende ballonnen!
Helium of geen helium; zo haal jij langer plezier uit jouw zwevende ballonnen!
Ballonnen met helium vullen, zo ontzettend leuk en mooi! Er zijn weinig feestjes waar je ze niet aantreft. Ook jij bent helemaal fan en je wil graag een of meer vliegende ballonnen op jouw feest, dus je kiest de mooiste ballonnen uit en rijdt naar de winkel voor een tonnetje helium. Aan de kassa schrik je; WOW, wat een prijzen! Voor ‘een klein beetje gas?’
Ik vertel je graag waarom helium zo prijzig is, hoe je de zweeftijd van je ballonnen kan maximaliseren wanneer je helium gebruikt en geef je graag enkele alternatieven voor wanneer je de investering te groot vindt.
Velen van jullie heb ik al lachend horen zeggen dat de ton rondom het helium meer kost dan het gas zelf. Of dat het lijkt of er meer lucht dan gas in de tank zit. Ikzelf had vroeger ook altijd het gevoel dat een tonnetje helium zoals een zak chips is; veel lucht en maar voor de helft gevuld.
We kennen het allemaal wel; je geeft met liefde geld uit aan mooie versiering, maar iets ‘onzichtbaars’ dat een aardige cent kost voelt als een minder prettige investering. Tijd voor een onderzoek dus: wat maakt helium in onze perceptie zo duur?
Om een antwoord op die vraag te krijgen is het belangrijk om te begrijpen wat helium is, hoe het wordt gewonnen en hoe het wordt getransporteerd alvorens in de winkels te belanden. Let’s go!
Helium is een edelgas dat gewonnen wordt uit aardgas en komt slechts op een paar plaatsen ter wereld in de bodem voor, voornamelijk in Noord-Amerika en Oost-Afrika.
Maar wist je ook dat aardgas maar voor gemiddeld 1% uit helium bestaat? Om helium te winnen uit aardgas wordt het aardgasveld geboord en wordt het gas onder hoge druk via een pijpleiding naar een scheidingsinstallatie getransporteerd. Hier wordt het door verschillende filters geleid die water, stof, zwavel en andere onzuiverheden verwijderen. Vervolgens wordt het gas vloeibaar gemaakt door het af te koelen tot zeer lage temperaturen en zo het helium condenseert waardoor het van de rest van het gas gescheiden kan worden. Het helium wordt hierna gezuiverd en opgeslagen in de gekende tonnetjes en grote cilinders van tankwagens voor transport.
Het transport van helium moet onder speciale omstandigheden gebeuren: het moet vloeibaar worden vervoerd bij een constante temperatuur van -269°C. Door de grote afstanden die afgelegd moeten worden zullen de tanks stilaan opwarmen en moeten ze soms afgeblazen worden om terug af te koelen. Echter gaat er in dit proces altijd wat helium verloren en wordt een tank dus nooit 100% vol geleverd.
Helium is daarnaast ook een flinterdun gas en kan makkelijk ontsnappen door openingen, kieren, spleten en kan zelfs ontsnappen door materialen heen. Daarom wordt het vervoerd in luchtdichte tanks en de gekende kleine tonnetjes.
Het complexe extractie proces samen met het zuiveringsproces, het vervoer en de opslag van helium zorgt ervoor dat helium als duur wordt gepercipieerd. Omdat helium geen hernieuwbare bron is wordt verwacht dat de prijs in de toekomst nog meer zal stijgen. Toch zou je kunnen zeggen dat de prijs in verhouding tot het hele proces eigenlijk heel goed meevalt.
Dit is heel kort uitgelegd hoe helium aan zijn prijs komt en waarom je vaak schrikt wanneer je het prijskaartje ziet. Koop jij dus een tonnetje helium, dan wil je daar natuurlijk vanzelfspreken het maximale uithalen.
Daarom deel ik graag met jou de beste tips om de zweeftijd van jouw ballonnen zo veel mogelijk te verlengen.
Om te begrijpen hoe je de zweeftijd maximaliseert is het belangrijk eerst te bepalen welk type ballonnen je wil vullen met helium: latex ballonnen of folieballonnen.
Folieballonnen zijn gemaakt van zeer dunne kunststof met een folielaag, meestal in de vorm van en bedrukt met een figuur en latex ballonen zijn de gekende kleurrijke, ronde ballonnen vervaardigd uit rubberlatex
Folieballonnen zijn gemaakt om te vullen met helium; door de aluminium coating en het zelfsluitende ventiel ontsnapt er amper helium uit de ballon. Als de folieballon na een paar dagen naar beneden begint te komen, kan je er opnieuw wat helium indoen en voila; hij zweeft weer! Je kan de ballon ook laten leeglopen en bewaren voor een volgende keer. Ook vullen met lucht is uiteraard een optie, helium is geen verplichting.
Latex ballonnen zijn echter wat complexer om te gebruiken met helium:
Latex ballonnen zetten uit naarmate je ze opblaast. Dat wil zeggen dat ze ook dunner worden door groter te worden. De flexibiliteit van dit materiaal zorgt ook voor een klein nadeel wanneer je helium wil gebruiken; de wand van de ballon is relatief dun en poreus, dus helium kan erdoor ontsnappen. Hoe meer helium ontsnapt, hoe meer de ballon naar de grond gaat zakken. Zelfs door het dichtgeknoopte tuitje ontsnapt het gas stilaan doorheen de dag. Vaak wordt gedacht dat latex ballonnen gevuld met helium naar beneden komen omdat het helium is ‘uitgewerk’, maar dat is dus niet correct. De ballonnen zakken omdat het helium bijna volledig kan ontsnappen uit de ballon. Enkel lucht blijft over; daarom zakt de ballon maar loopt deze niet leeg.
Maak je echter geen zorgen; je kan wel degelijk langer zwevende latexballonnen als feestdecoratie gebruiken met deze tips:
-
Gebruik high float
High float is een product dat ervoor zorgt dat de ballonnen aan de binnenkant met een dun, stevig laagje bedekt worden waardoor het gas veel trager gaat ontsnappen uit de ballon. Professionals in de ballonwereld gebruiken dit product altijd in latex ballonnen.
Pomp een stevige druppel highfloat in de binnenkant van de ballon en wrijf deze uit zodat de hele binnenkant van de ballon ermee bedekt is maar voorkom dat het in het tuitje van de ballon komt. Neem gerust je tijd om het product goed uit te wrijven; als er delen van de ballon niet goed bedekt zijn zal het gas alsnog wat sneller kunnen ontsnappen. Gebruik niet teveel product, want dan wordt de ballon te zwaar en gaat deze mogelijk de lucht niet in. Vul hierna de ballon op met helium et voila; je zweeftijd is minimaal verdubbeld. Hoelang de ballon precies zal zweven is ook afhankelijk van de factoren die hierna worden vermeld.
Check hier een kort filmpje dat ik maakte bij een termpertatuur van 38°C met een zweeftest van een met high float gevulde latexballon versus een latex ballon zonder high float.
-
Voorkom extreme temperaturen
Vooral in de lente en zomer worden veel tuinfeesten gedecoreerd met helium ballonnen. Extreme hitte en teveel direct zonlicht zorgen er echter voor dat het rubber van de ballon sneller afbreekt en het helium makkelijker kan ontsnappen, met als gevolg ballonnen die lager gaan zweven en uiteindelijk naar de grond zakken. Je kan ze zeker buiten plaatsen, maar wees je dus bewust dat je zweeftijd hierdoor inkort, ook met high float. Zonder high float zal je ballon wellicht na een uur in de hitte naar beneden komen of zelfs maar een paar minuten of niet zweven. Ook een heel warme zaal heeft een gelijkaardig effect als de buitenwarmte.
Ook handig om te weten; ballonnen worden mat in direct zonlicht, bekijk een hier een kort filmpje dat ik daarover maakte.
-
Gebruik goede kwaliteitsballonnen
Hoe slechter de kwaliteit van je ballonnen, hoe dunner de ballon zal zijn. Minder goede kwaliteit ballonnen herken je meestal aan de sterkere geur, ze voelen heel erg dun aan en de kleuren zijn minder vol. Slechte kwaliteit ballonnen zullen mogelijks slechts een paar minuten zweven. De ballonnen die je in de webshop kan vinden zijn de beste kwaliteit op de markt en worden gebruikt door professionele ballonartiesten.
- Blaas de ballon zo kort mogelijk op de start van je feest op
Liefst dus geen dag op voorhand, hoewel dit met high float wel zou moeten kunnen. Probeer zo kort mogelijk op het feest, maar uiteraard ook zonder stress, de ballonnen op te blazen. Doe dit bijvoorbeeld als allerlaatste alvorens je stopt met decoreren.
Helium is een fantastisch product als aanvulling op je ballondecoraties en zeker de moeite om in te investeren. Zeg je na al deze tips echter; ik zoek toch graag naar een alternatief, dan zijn onderstaande trucs misschien wel iets voor jou:
-
Gebruik lijmdots om ballonnen te laten zweven zonder helium
Lijmdots zijn kleine lijmpunten die je kan bevestigen aan je ballon, muur en plafond en die je makkelijk kan verwijderen na gebruik.
Bind een koordje aan je ballon, neem een lijmdot en plaats deze op het bovenste punt van de ballon. Ga daarna op een stoel of laddertje staan en kleef de ballon tegen het plafond. Herhaal dit met zoveel ballonnen als je wil; zo lijkt het of je hele plafond volhangt met zwevende ballonnen terwijl je geen helium gebruikt hebt.
-
Kies voor een ballonslinger / ballonnenboog
Een ballonslinger (vaak ook ballonnenboog genoemd) is makkelijk in elkaar te zetten, groot en heeft veel volume. Daarnaast is de meest populaire feestdecoratie van het moment.
Als je goede kwaliteit ballonnen gebruikt kan je deze ook in de zon hangen. De ballonnen worden wel mat in de zon maar blijven intact, maar let wel op met hele vlakke zon.
De slinger kan je in de lucht laten zweven met behulp van slingerklemmen die je in een hoek kan vastzetten, ook buiten.
Je kan ook een folieballon met lijmdots aan je ballonslinger bevestigen voor een extra WOW-effect. Bekijk hier de vele verschillende ballonslingers en kleurencombi’s.
-
Bevestig een folieballon onzichtbaar tegen je muur, plafond of raam
Bevestig een folieballon naar keuze met lijmdots aan je muren, plafond of zelfs ramen. Het is ook leuk om deze met de lijmdots aan je ballonslinger vast te maken. De lijmdots kan je erna makkelijk afrollen en ze laten geen schade na. Tip; rol ze met versgewassen handen van je witte muren af ;).
-
Laat ballonnen door de ruimte zweven met doorzichtige ballondraad.
Blaas je latex ballonnen een voor 1 op en bind onderaan een kleurrijk koord aan iedere ballon. Knip verschillende lengtes doorzichtige ballondraad af (tussen de 30cm en 60cm) en plak deze met het ene uiterste aan de bovenkant van de ballon vast met een klein stukje doorzichtige plakband en aan het andere uiterste aan het plafond. Doe dit met iedere ballon; zo lijken de ballonnen te zweven door de ruimte zonder gebruik van helium.
-
Wees origineel met trends: maak zwevende madeliefjes in bloempotten
Maak madeliefjes van je ballonnen, plak ze vast aan een stokje en plaats ze in een terracotta bloempot of mooi bekertje dat gevuld is met grond. Zo heb je mooie ballonbloemen op tafel staan die lijken te zweven en volume geven aan je tafel decoratie.
-
Decoreer je taart of ander dessert met een mini ballonslinger
De mini ballonslinger lijkt te zweven maar niets is minder waar; je plaatst deze mini slinger namelijk op 2 rietjes waardoor deze mooi in de lucht blijft. Check hier hoe een mini ballon taarttopper eruit ziet.
Hopelijk helpt deze blogpost je om meer inzicht te krijgen in hoe je de kwaliteit van je ballonnen optimaal kan houden bij het gebruik van helium en inspireert het je om met of zonder helium een prachtige ballondecoratie neer te kunnen zetten op je feest.
Of je nu kiest voor het zwevende gas of voor de alternatieven; een feest wordt pas echt een feest als het feestvarken gelukkig is ;).
Ben jij nog op zoek naar de mooiste, kwalitatieve decoratie voor jouw themafeest of evenement? Check dan zeker even de webshop!
Laat een reactie achter
Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.